Aktualności

Kuchcikowe wieści

W minionym roku szkolnym w ramach zajęć świetlicy szkolnej odbywały się warsztaty kulinarne p.n. „Kuchcik”. Zajęcia odbywały się co tydzień w środy, od października do czerwca. Grupa liczyła 10 uczniów- 6 osób z klasy I i 4 osoby z kl. II. W ciągu roku uczniowie poznawali tajniki zasad pracy w kuchni, uczyli się przygotowywania potraw o różnym stopniu trudności. Zaczęło się od kanapek, tostów i koktajlu owocowego, przez m.in. frytki z dyni, galaretkę z bitą śmietaną, a skończyło się na majonezie, kuleczkach ryżowych z serem i racuszkach z jabłkami. Zapachy różnych smakowitości rozchodziły się po całej szkole. Hodowaliśmy również cebulkę na szczypiorek i przygotowywaliśmy rozsady roślin do hodowli w swoich ogródkach. Na zajęciach zwracana była uwaga na bezpieczeństwo, higienę oraz porządek podczas pracy i po jej wykonaniu. Uczniowie stopniowo wykazywali się coraz większą samodzielnością. Nauczyli się planowania kolejnych czynności. Bardzo dobrze współpracowali ze sobą w poszczególnych zespołach zadaniowych. Odkrywali różne smaki, które często zaskakiwały ich samych. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach, co potwierdzali oni sami i ich rodzice. Teraz nabyte umiejętności pozostaje już tylko ćwiczyć i doskonalić.

opiekun warsztatów Małgorzata Witczak

Written by - - 162 Views